Welke vloerbedekking past bij u? Wij zullen de verschillende soorten vloerbedekking voor u op een rijtje zetten en kort toelichten zodat u gemakkelijk een keuze kunt maken!

Houten vloerdelen & parket

Een houten vloer gaat lang mee, isoleert goed, vergt weinig productie-energie en is recyclebaar en repareerbaar. Een houten vloer is daarom een milieuvriendelijke keuze, maar let erop dat het hout slijtvast is én een keurmerk voor duurzaam bosbeheer heeft.

Er zijn grofweg drie soorten houten vloeren: houten vloerdelen, parket en lamelparket. Houten vloerdelen zijn planken van massief hout. Parket bespaart materiaal doordat kleinere houtdelen efficiënt gebruikt zijn. Het maken vergt echter intensieve bewerkingen en lijm, wat een behoorlijke milieubelasting oplevert. De slijtvastheid hangt af van de houtsoort en de afwerklaag. Massief parket gaat, mits goed onderhouden, zeker twintig jaar mee. Traditioneel massief parket kunt u het beste laten leggen door een professionele parketlegger. Kant-en-klaar voorgefabriceerd parket is meer geschikt voor de doe-het-zelver en hoeft u na het leggen niet meer te behandelen. Lamelparket bestaat uit gezaagde parketstroken die zijn verlijmd op een onderlaag van plaatmateriaal. Deze kant en klare vloeren kunt u zelf leggen. Lamelparket kan slechts enkele malen geschuurd en opnieuw gelakt worden en gaat daarom zo'n vijftien jaar mee.

Tips

  • Er is een ruim assortiment tweedehands vloerdelen beschikbaar; dat is altijd een goede milieukeuze.
  • Maak een houten vloer niet met teveel water schoon, vocht kan een donkere verkleuring onder de laklaag veroorzaken.
  • Massief parket kunt u na enige jaren laten schuren en lakken. Door het regelmatig in de was of olie te zetten gaat het lange tijd mee.

Laminaat

Laminaat

Laminaat is een harde vloerbedekking en is te zien als alternatief voor parket. De houtstructuur die laminaat vaak heeft is het gevolg van een bedrukt papier met een harde kunststof toplaag. Door deze toplaag is het niet mogelijk laminaat te schuren of bij te werken. De levensduur van laminaat hangt nauw samen met de slijtvastheid, de krasweerstand en de kwaliteit van het leggen. De laminaatvloer kunt u het beste zwevend leggen; met een geluidsabsorberende ondervloer en zonder contact met wanden, buizen of drempels.

Tips

  • Vilten beschermers aan poten van meubels zorgen dat de vloer langer mooi blijft.
  • De isolerende eigenschappen van laminaat zijn vrij laag. Hierdoor is het geschikt om in combinatie met een vloerverwarming te gebruiken.
  • Laminaat is gevoelig voor vocht en daardoor niet geschikt voor de keuken en badkamer.
  • Laminaat heeft nauwelijks onderhoud nodig. Regelmatig dweilen met een speciale zeepoplossing of watergebaseerde was is voldoende.

Kurkparket

Kurk is afkomstig van de kurkeik die eens in de acht jaar van een deel van zijn bast wordt ontdaan. De kurktegels of vloerdelen bestaan uit twee lagen waarvan alleen de bovenlaag kurk is. Voor de onderlaag wordt MDF of triplex gebruikt. Voor behoud van de kurkvloer is deze afgewerkt met een toplaag of lak. Deze afwerkingslaag is van cruciaal belang voor de duurzaamheid. De hernieuwbaarheid en de milieuvriendelijke oogst zijn pluspunten van kurk. Kurkvloeren zijn echter verlijmd, waarbij men meestal synthetische lijm gebruikt.

Tips

  • Kurktegels zijn voordeliger voor het milieu omdat ze materiaal besparen. Versleten tegels kunt u individueel vervangen.
  • Het onderhoud is vanwege het gladde oppervlak eenvoudig. Voor het dagelijkse onderhoud volstaat vegen. Vlekken kunt u met een vochtige warme doek verwijderen.

Tapijt

Tapijt

Tapijt is een zachte vloerafwerking die bestaat uit geknoopte of geweefde textielvezels. Tapijt wordt op de dekvloer gelijmd of gespannen. Er zijn ook tapijttegels, die voorkomen dat u bij vlekken of slijtage een hele vloer moet vervangen. De onderlaag, ook wel rug genoemd, is meestal van een ander materiaal dan de bovenlaag. Voor de rug kunt u kiezen uit jute, hennep, vinyl of polyesther. Nylon (polyamide) is het meest gebruikte materiaal voor de bovenlaag maar ook natuurlijke vezels zoals wol, jute, kokos en sisal worden hiervoor gebruikt.

Dik tapijt isoleert vaak goed, omdat zich daarin de meeste stilstaande lucht bevindt. Tapijten zijn redelijk onderhoudsgevoelig en moeten regelmatig gezogen worden. Een tapijt heeft een levensduur van acht tot twintig jaar.

Tips

  • Er zijn tapijten verkrijgbaar waarin alleen maar duurzame materialen zijn verwerkt. Vraag hiernaar bij de specialist.
  • Tapijt is vooral in de hal of nabij deuren kwetsbaar voor vuil. Bescherm deze plekken door een extra mat of kleed.
  • Mensen met een huisstofmijtallergie of astma kunnen beter geen tapijt te gebruiken. Synthetische tapijten kunnen vanwege hun statische lading meer stof aantrekken.

Linoleum

Linoleum

Linoleum is samengesteld uit een mengsel van synthetisch materiaal en natuurlijke materialen als lijnolie, leem, jute, hars, hout- en kurkstof. Linoleum staat bekend om zijn slijtvastheid, de vloer kan wel 30 jaar meegaan, en wordt vaak in intensief gebruikte ruimten toegepast, zoals scholen en kinderdagverblijven. Linoleum is nauwelijks warmte-isolerend. Door deze slecht isolerende eigenschappen is het materiaal prima te combineren met een vloerverwarming.

Tips

  • Het onderhoud van linoleum is eenvoudig, al moet de vloer met enige regelmaat met een beschermende was behandeld worden. Een watergebaseerde was voldoet.
  • Wanneer men een linoleumvloer legt, moet men er zeker van zijn dat de onderlaag bestand is tegen vocht. Linoleum is niet dampdoorlatend waardoor de ondervloer zijn vocht niet kwijt kan en kan verstikken.

Zeil en vinyl (PVC)

Zeil, ook wel vinylvloer genoemd, is een zachte vloerbedekking van kunststof die uit meerdere lagen bestaat: de rug (onderlaag), een beschermende glasvezellaag, een decoratieve laag en een toplaag. Het hoofdbestanddeel van een dergelijke vloer is meestal PVC (polyvinylchloride), maar ook rubber wordt wel gebruikt. Vinyl bevat vulmateriaal dat vaak uit gerecycled of hernieuwbaar materiaal bestaat. De slijtvastheid van vinylvloeren kan per product echter nogal sterk verschillen. Let daarom bij aanschaf goed op de kwaliteit: de dikte van de toplaag, de stevigheid van de onderstructuur en de aanwezigheid van een extra beschermlaag voor krasvastheid.

Tips

  • Als onderhoud volstaat elke week een keertje stofzuigen en af en toe met een schoonmaakmiddel dweilen. Gebruik hiervoor speciaal vinyl schoonmaakmiddel.

Rubbervloeren

Rubbervloeren zijn stroef en soepel en kunt u zelfs in buitencondities gebruiken. Binnenshuis zijn deze vloeren te vinden in keukens en werkkamers. Veel rubberproducten bestaan deels uit natuurrubber en deels uit synthetisch rubber. Synthetisch rubber is een aardolieproduct dat veel energie kost om te maken. De productie van natuurrubber kost weinig energie, rubber wordt geproduceerd in plantages van rubberbomen, maar het product moet gevulkaniseerd worden, een proces dat erg milieuvervuilend is.

Rubbervloeren kunnen voor een groot gedeelte uit gerecycled rubber bestaan. Dit rubber wordt gewonnen uit autobanden. Het is een relatief milieuvriendelijke keuze, want er gaat geen materiaal verloren. Nadeel is dat bij de afvalverwerking van rubber schadelijke en vervuilende stoffen vrij kunnen komen.

Tips

  • Uit rubbervloeren kunnen oplosmiddelen ontsnappen. Een goede ventilatie is daarom aan te raden.

Keramische tegels en natuursteen

Natuursteen

De steenachtige vloerbedekkingen zijn over het algemeen zeer slijtvast en hebben een lange levensduur. Die levensduur compenseert overigens niet altijd de hoge productie-energie. Het materiaal is trendgevoelig en gaat vaak langer mee dan de trend standhoudt. Het onderhoud is zeer extensief.

Keramische tegels worden gebakken op hoge temperaturen. De eigenschappen van de tegels, waaronder krasbestendigheid en slipweerstand kunnen sterk uiteenlopen. Geglazuurde tegels zijn gevoelig voor krassen en daardoor niet geschikt voor sterk belaste vloeren. Ongeglazuurde, hardgebakken tegels kunnen dan wel worden gebruikt. Natuursteen is afkomstig uit mijnbouw. De eigenschappen van natuurstenen variëren sterk. Graniet en kwartsiet zijn het hardst, leisteen redelijk hard, en marmer en kalksteen zijn relatief 'zacht'.

Terazzo (en verazzo) zijn betonvloeren die keramiek en natuursteen bevatten. Doordat ze voor een deel uit gerecycled materiaal bestaan zijn ze een zeer milieuvriendelijk alternatief voor een natuursteenvloer.

Tips

  • Tegels hebben nauwelijks warmteweerstand en vormen daardoor de beste keuze bij vloerverwarming.
  • Valpartijen als gevolg van het uitglijden op een te gladde vloer zijn een belangrijke oorzaak van ongelukken in huis. Let bij het aanbrengen van een stenen vloerbedekking op het anti-slipkarakter van de steensoort.
  • In gepolijst natuursteen dat in druk belopen ruimten is gelegd ontstaan na verloop van tijd krassen en/of vlekken. Dezelfde krassen en/of vlekken zullen veel minder zichtbaar zijn bij een zogenaamde 'gezoete' afwerking.