GuT

GuT-label

Het GuT-label (Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden) stelt eisen aan het maximale gebruik van schadelijke stoffen, energie en water. Na productie wordt tapijt getest op schadelijke stoffen, emissies en geur. Drie van de vier tapijtproducenten passen momenteel de eisen van GuT toe op hun tapijt.

» www.gut-ev.de/index.asp

FSC gecertificeerd hout

FSC Keurmerk

Houten vloeren en parket met het FSC keurmerk zijn gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Houten vloeren en parket met het FSC-logo zijn te koop bij een groeiend aantal doe-het-zelf winkels en meubelzaken, en bij een aantal vloeren- en parketleveranciers.

» www.fscnl.org

Keurhout-logo

Keurhout-logo

De Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) beoordeelt certificaten voor duurzaam bosbeheer van andere organisaties aan de hand van eisen van de Nederlandse overheid. Als het certificaat aan deze eisen voldoet, krijgt het hout het Keurhout logo. Zo weet de consument met één overkoepelend keurmerk of het hout inderdaad duurzaam geproduceerd is. Momenteel is er een beperkt aanbod hout met het Keurhout-logo te koop. Het hout dat nu op de markt is heeft ook het FSC-logo.

» www.vvnh.nl

Milieukeur

Milieukeur label

De eisen van Milieukeur voor linoleum hebben betrekking op het energieverbruik bij de productie, de uitstoot van organische oplosmiddelen en op de hoeveelheid zware metalen. Daarnaast zijn eisen gesteld aan de verpakking, de productinformatie en de kwaliteit. Linoleum en marmoleum met Milieukeur zijn verkrijgbaar bij gerenommeerde woninginrichters.

» www.milieukeur.nl

De Zwaan

Nordic Swan Label

De Zwaan (Nordic Swan Label) is het milieukeur van Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De eisen van De Zwaan zijn meestal vergelijkbaar met die van het Nederlandse Milieukeur. Linoleum en marmoleum zijn in Nederland ook verkrijgbaar met de Zwaan

» www.svanen.nu/eng/ of www.ecolabel.no

PIT

PIT Logo

PIT (Produkt Informatie Tapijt) geeft informatie in de vorm van symbolen over o.a. het materiaal, de toepassing en de eigenschappen. Zo is te zien in welke ruimte het tapijt gebruikt kan worden en wat de extra eigenschappen zijn, bijvoorbeeld of het geschikt is voor vloerverwarming. PIT is geen milieukeurmerk. De symbolen worden ook door anderen gebruikt, dus let op het PIT beeldmerk voor betrouwbare symbolen en informatie.

» PIT-Symbolen